Magazin
74335 ogledov

Evrovizija: zdaj je jasno, zakaj je Nizozemec 'popenil' in bil diskvalificiran

Joost Klein Evrovizija epa
Nizozemska televizija je v izjavi za javnost pojasnila, kaj se je v četrtek zgodilo v zaodrju polfinala Evrovizije, da je na podlagi tega eden od favoritov za zmago Joost Klein dobil najhujšo mogočo kazen - izključitev.

Izključitev nizozemskega tekmovalca z letošnje Evrovizije v švedskem Malmöju, ki že tako poteka v zelo napetem vzdušju zaradi udeležbe izraelske predstavnice Eden Golan, močno odmeva. Gre za najhujšo mogočo sankcijo, ki lahko doleti nastopajočega. Glede na odločitev žirije se je nizozemski predstavnik Joost Klein po četrtkovem nastopu pričakovano uvrstil v finale, a ga ni doživel. 

V četrtek so se namreč takoj po njegovem nastopu zgodili dogodki, zaradi katerih je najprej manjkal na petkovi vaji, v soboto pa so iz vodstva tekmovanja sporočili, da je Klein diskvalificiran zaradi nedopustnega obnašanja. Pri tem naj bi šlo za njegov odnos do članice produkcijske ekipe tekmovanja, je bilo vse, kar so bili pripravljeni povedati pri organizaciji EBU, organizatorju šova. Šlo naj bi za spor med Joostom in uradno kamermanko.

Popoldan so se s sporočilom za javnost oglasili tudi pri nizozemski televizijski mreži AvroTros, kjer so v sporočilu za javnost izrazili svoje razočaranje nad razpletov in žalostjo na milijone ljubitelje tekmovanja. "Kar je Joost prinesel Nizozemski in Evropi, se ne bi smelo končati na takšen način," so zapisali. 

"Incident se je zgodil po četrtkovem nastopu. V nasprotju proti jasno sprejetemu dogovoru, so Joosta snemali takoj, ko je stopil z odra in hitel v zeleno sobo. V tistem trenutku je Joost večkrat jasno nakazal, da ne želi, da ga filmajo. A tega niso spoštovali," v izjavi detajle vročega dogajanja v povezavi z uradno snemalno ekipo tekmovanja pojasnjujejo pri AvroTros. "To je pripeljalo do tega, da je Joost naredil grozeče gibe proti kameri. Josst se ni dotaknil kamermanke," vztrajajo pri televiziji. "Ta incident je bil prijavljen, sledila je preiskava EBU in policije."

Joost Klein Evrovizija | Avtor: epa epa

"Včeraj in danes smo bili v intenzivnih pogovorih z EBU in smo predlagali različne rešitve. Kljub temu so se pri EBU odločili diskavlificirati Joosta Kleina."

Čeprav priznavajo, da se je Klein obnašal neprimerno, je za AvroTos je kazen zelo ostra in nesorazmerna.

"Je... se, EBU"

Dobro obveščeni novinar James Rowe je na omrežju X zapisal, da je s strani EBU pridobil komentar na nizozemsko različico zgodbe. "Verzija AvtroTrosa se ne sklada z izjavami, ki smo jih prejeli mi in policija. Toda ker je dogodek zdaj stvar zakonskih postopkov, ne moremo podati več dodatnih komentarjev."

Nizozemska je zaradi diskvalifikacije v šoku. Nizozemski komentator Cornald Maas je bil na tiskovni konferenci AvroTrosa zelo neposreden, ko je vse skupaj označil za "sr..." in dodal: "Skoraj bi lahko rekel, je... se, EBU!"

EBU ostaja neomajen

"Ohranjamo politiko ničelne tolerance do neprimernega vedenja na našem tekmovanju, obenem pa smo zavezani k zagotavljanju varnega delovnega okolja za vse osebje na dogodku. Joost Klein je prekršil ta pravila," so bili jasni pri EBU.

Švedska policija v soboto potrdila, da je bil eden od udeležencev (Klein) prijavljen zaradi "nezakonitih groženj" v areni Malmö po četrtkovem polfinalu. "Policija je izvedla vse potrebne preiskovalne ukrepe in zaslišala osumljenca, tožnika in priče," je dejal tiskovni predstavnik. "Policija je zaključila preiskavo in bo primer v nekaj tednih predala tožilstvu," je še pojasnil.

Kako Izraelka govori srbsko?

V zbiranje glasov za Golanovo se je sicer vklopila celotna izraelska 'mašinerija', saj se je na Youtubu pojavil poseben kanal, na katerem Golanova v različnih evropskih jezikih poziva gledalce, naj oddajo glas za Izrael. Med temi jeziki sicer ni slovenščine, so pa na primer srbščina, italijanščina, albanščina, francosčina ...

Popoldan so v Malmöju potekale demonstracije v podporo Palestine in proti nastopu izraelske predstavnice Eden Golan. Prišlo je tudi do nasilja, policija je aretirala več udeležencev. 

Namesto 26 nastopajočih je večerni spektakel, kjer je veliko prahu dvigovala izraelska delegacija, potekal le s 25 predstavniki. Slovenska predstavnica Raiven se je tako po novem vrstnem redu na oder podala 21. 

Nizozemec se je sicer v polfinalu predstavil s pesmijo Europapa, ki jo je posvetil svojemu umrlemu očetu, sicer pa je s pesmijo Klein sodil med favorite letošnjega tekovanja. Pesem lahko poslušate v spodnjem, vdelanem videoposnetku. 

Komentarjev 33
  • Karamazov 11:47 16.maj 2024.

    Izraelka bi zmagala, če ne bi žirije bojkotirale Izraela, da izpadejo človekoljubno. To so dosegli s tem cancel culture. Ljudje so se postavili na njeno stran. Moje glasove je dobila, ker je odlično odpela, cel nastop je bil TOP, punca ...prikaži več je delovala angelsko, pa še lepotica je.

  • Kmodri_ 18:19 12.maj 2024.

    Sedaj bodo Nizozemci tožili radiodifuzijo! Naj jih oberejo do kosti...

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 08:46 12.maj 2024.

    Nizozemec je bil izključen zato, ker je kritiziral židovske svinje zaradi genocida nad Palestinci! Zadeva je bila povsem politična!