Pod streho > Gradimo & obnavljamo
19810 ogledov

Zadnji podatki: to se dogaja s cenami gradbenih materialov

gradbeni material Profimedia
Ali se gradbeni trg ohlaja in kaj se dogaja s cenami surovin in gradbenih materialov?

Vojna v Ukrajini in energetska kriza sta cene surovin in gradbenih materialov pognali v nebo. Sredi leta 2022 smo poročali o izjemnih podražitvah, armaturno jeklo se je takrat v enem letu podražilo za 245 odstotkov, bitumenski proizvodi do 140, opečni in keramični izdelki za 70 odstotkov. Sledilo je obdobje umirjanja cen, ki se nadaljuje še zdaj. 

Po zadnjih podatkih spletnega portala mojmojster.net za lani so se cene stabilizirale. Gradbeni materiali so se celo pocenili za 3,3 odstotka. Nihanja cen pri posameznih gradbenih materialih in surovinah so različna.

cene gradbenega materiala | Avtor:
Za zadnje lansko četrtletje sicer velja, da so se cene surovin v povprečju nekoliko dvignile, in sicer za 2,5 odstotka, medtem ko so cene gradbenih materialov praktično nespremenjene oziroma so v povprečju za zgolj 0,8 odstotka nižje. 

Najbolj je padla cena izolacije

Na letnem nivoju pa je na primer cena bitumna rasla vse do jeseni, konec lanskega leta pa je padla. Nasprotno je do jeseni padala cena bakra in se potem v zadnjem četrtletju povišala, a vseeno ostala nižja kot leto pred tem. Vse lansko leto so se zviševale cene lesa, ki se je podražil za več kot 60 odstotkov. Z nekaj nihanji pa so lani precej stabilne ostale cene aluminija. 

Med analiziranimi cenami gradbenih materialov so lani padle cene armaturne mreže, ekspandiranega in ekstrudiranega polistirena za toplotne izolacije, slednjega najbolj, saj je bila v zadnjem četrtletju cena tega nižja kar za 14 odstotkov. V enem leti so se znižale tudi cene OSB-plošč, čeprav so bile te konec lanskega leta za osem odstotkov višje kot jeseni. 

cene gradbenega materiala | Avtor:
V začetku leta so se precej dvignile cene vijakov, ki pa se do konca leta niso več spreminjale. Nespremenjene so ostale tudi cene mineralne volne, gumiranih kablov in univerzalnega cementa. 

Število projektov upada

Cene surovin in gradbenih materialov na letnem nivoju tako ostajajo skoraj nespremenjene, in čeprav je močno upadlo število gradbenih dovoljenj, gradbenih projektov in zasedenost izvajalcev, gre v primerjavi s prejšnjimi leti za običajno umiritev sezone, navajajo avtorji analize.

Skrbi pa jih večji upad namere po gradnji glede na enako obdobje lani. Skupno število večjih, srednjih in malih projektov že drugi kvartal zapored upada, tokrat za 16,5 odstotka glede na enako obdobje lani. A kot dodajajo, je v četrtem kvartalu običajno najmanj izdanih gradbenih dovoljenj, zato bo šele prvi kvartal novega leta pokazal, ali gre za dolgoročen upad gradbenih projektov ali le kratkoročen popravek. Hkrati ugotavljajo, da je tudi zasedenost izvajalcev precej nižja. 

Analize so v podjetju Daibau naredili na podlagi rednega sodelovanja z več kot 160.000 subjekti. Na podlagi tega imajo, kot pravijo, zanesljiveje informacije o njihovi zasedenosti, povprečnih cenah storitev in drugih komercialnih kazalnikih. 


 

Komentarjev 4
  • Avatar karjola
    karjola 06:32 30.april 2024.

    EU gre u kurac in mi z njo

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 15:42 29.april 2024.

    Cene so umetno narasle in bodo naravno padale...Kajti, če se v Ukrajini kaj obnavlja to počnejo Rusi.. In tako bo tudi v bodoče..

  • Ender3 15:14 29.april 2024.

    V Sloveniji se vse draži in vse manj gradi. Gradijo pa preverjeni izvajalci, ki sproti vlagajo anekse..S tem kar počnejo sedaj bomo kmalu na repu držav EU. In to ne zaradi vladne politike, temveč lobijev, ki delujejo v ozadju in ...prikaži več nam kratijo prihodnost..