Popotnik
54118 ogledov

To je nedvomno eden najlepših gradov z žalostno zgodovino

grad Strmol Profimedia
Grad očara z zunanjostjo, notranjostjo, lepo okolico in zanimivo zgodovino.

Pravljična lega nad zasanjanim jezercem, izbrane zgodbe o gospodarjih ter neprecenljiva ohranjenost notranje opreme premožnega predvojnega lastnika so le eni izmed razlogov, zakaj se grad Strmol splača obiskati. 

Grad Rajhenburg ga poznate? Popotnik Skrivnosten grad z bogato zgodovino in še bolj očarljivo podobo

Zanimiva je že sama zgodovina tega pravljičnega gradu, ki stoji pod 675 visokim Dvorjanskim hribom blizu vasi Dvorje pri Cerkljah na Gorenjskem. Ime je dobil po svojih prvih lastnikih Strmolskih. Kljub nenehnim menjavam gospodarjev je dvor obdržal svoje prvotno ime, kar ga uvršča med redke gradove v Sloveniji, ki so tekom celotnega obstoja ohranili slovensko ime. Je eden najstarejših in najbolje ohranjenih gradov pri nas, ki je uspel ohraniti avtentičnost svojega zgodovinskega in stilnega izročila.

grad Strmol | Avtor: Profimedia Profimedia
Prvič se ga je omenjalo leta 1287, istočasno s strmolskimi vitezi. V pismih mekinjskega in velesovskega samostana se kot prvi lastnik izpostavlja Verianda Strmolskega. Vitezi Strmolski so na gradu gospodovali do leta 1478. Po tem je grad zamenjal številne lastnike.

Grad Strmol | Avtor: Posestvo Strmol Posestvo Strmol
Za zadnjega zasebnega lastnika velja industrialec Rado Hribar – eden najbogatejših Slovencev tistega časa. Z ženo Ksenijo sta graščini dala današnjo podobo. Na njem sta ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. S svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom sta grad skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled na voljo še danes. Grad je eden od le dveh slovenskih gradov z originalno opremo.

Zakonca sta zadnji večer na gradu preživela 3. januarja 1944. Dan kasneje so ju odpeljali z doma, saj sta bila razglašena za vojna zločinca in narodna izdajalca. Padla sta pod streli krajevne varnostno- obveščevalne službe.

Po 2. svetovni vojni je grad nato prešel v družbeno last in kasneje postal eden od protokolarnih državnih objektov. Leta 2004 so ga razglasili za kulturni spomenik državnega pomena. Z namenom ohranjanja kulturne dediščine je bil v obdobju 2010–2012 v celoti obnovljen. Danes pa se v njem se odvijajo tudi poroke, osebna praznovanja in različna poslovna srečanja.

Grad Smlednik video Popotnik Od njega ostale zgolj ruševine, a še zmeraj buri domišljijo

Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček bivše lastnice Ksenije, ki je med skupnim kopanjem ugriznil gospodarja. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja vse obiskovalce gradu. Na njem so možni enourni vodeni ogledi, v sklopu katerih grajski vodniki goste popeljejo na ogled osrednjega grajskega stolpa z najrazkošnejšimi grajskimi saloni in sobami. V tem času obiskovalci prisluhnejo bogati zgodovini objekta in njegovih lastnikov. Cena ogleda je osem evrov, nanj pa se je treba naročiti. Otroci do 10. leta imajo prost vstop.

Grad Strmol | Avtor: Posestvo Strmol Posestvo Strmol
Kot najbolj posebno doživetje lahko izpostavimo še luksuzno ponudbo Graščak za eno noč, ki goste popelje daleč v preteklost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • metod7 21:05 01.maj 2024.

    Kaki stavek te je to: "Po tem je grad zamenjal številne lastnike. grad zamenjal številne lastniki."

  • kapibara 21:22 29.april 2024.

    Res je ! Zgodovino ima zaradi leftardsko leftardskih leftardov komunistično komunističnih komunjara krvavo ...

Sorodne novice