Slovenija
2253 ogledov

Nesreč ni zelo veliko, skoraj vse pa so zelo hude

jadralni padalec, reševanje, vrvna tehnika Arhiv GRS Radovljica Reševalci GRS Radovljica v akciji.
Slovenci smo znani kot veliki adrenalinski navdušenci, ki obožujemo raznovrstne adrenalinske športe.

Slovenija poleg zgodovinskih mest in prečudovite narave ponuja raznolika adrenalinska doživetja, ki privabljajo mnoge turiste. Eno od njih je tudi jadralno padalstvo. 

Gore gorska nesreča gorski reševalci že potekajo pogovori Popotnik Gorskih nesreč vse več, ob tem še kadrovska stiska – se nam obeta plačljivo gorsko reševanje?

Skupaj z razširjenostjo naraščajo tudi nesreče. Po podatkih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCLJ) so od leta 2019 skupno obravnavali 79 ponesrečenih padalcev. Spisek poškodb, zlomov, zvinov in drugih diagnoz kot posledica nesreče je zelo dolg. Na njem se najpogosteje pojavljajo zlomi ledvenega vretenca, zlomi reber, udarnine spodnjega dela hrbta in zlomi petnice. 

To potrjujejo podatki Gorske reševalne zveze Slovenije (GRSZ), kjer so v letu 2023 v primeru aktivnosti v zraku posredovali v 36, v letu 2022 pa v 47 primerih. Reševali so pretežno tuje državljane. Tujci precej slabše kot domačini poznajo teren in vremenske pogoje in težje presodijo, ali so razmere za letenje varne. Zaradi tega se vse glasneje govori o uvedbi plačljivega reševanja za tiste, ki bi bili v primeru nezgode v gorah brez zavarovanja.

Lani so na GRSZ skupno opravili 687 intervencij, pri tem je bilo reševanje nepoškodovanih v 322 intervencijah, v 164 intervencijah so bili posamezniki lažje poškodovani, v 157 primerih težje poškodovani, v 42 primerih lažje oboleli, v 29 primerih huje oboleli, v 28 primerih pa je šlo za smrt.

Statistika GRSZ pravi, da so bili na splošno glede na vse vrste intervencij v lanskem letu 2023 glavni razlogi za nesreče zdrsi (164 primerov), nepoznavanje terena (146 primerov), telesna nepripravljenost (90), duševna nepripravljenost (56), neprimerna osebna oprema (48), neprimerna tehnična oprema (44), neprimerna obutev (27), težave med letom (21), težave pri pristanku (5) in težave pri vzletu (3).

jadralni padalec, reševanje, vrvna tehnika, GRS Radovljica | Avtor: GRS Radovljica GRS Radovljica

Gorska reševalna služba pri nas Popotnik Neodgovorni turisti najpogosteje krivci gorskih reševalnih akcij

Nesreče se najpogosteje zgodijo na Severnem Primorskem, kjer ljubitelji tega športa po neuradnih ocenah letno opravijo več kot 20 tisoč vzletov. 

Možnih zavarovanj več

Ker omenjen šport spada med adrenalinske in vključuje velik del tveganja, se nekateri odločijo skleniti nezgodno in življenjsko zavarovanje. Ta se med zavarovalnicami razlikujejo.

Podzemlje Pece reportaža Popotnik Pa to ni res! Tudi to ponuja Slovenija

V Zavarovalnici Sava nam povedo, da lahko jadralni padalci pri njih sklenejo nezgodno in življenjsko zavarovanje ter zavarovanje odgovornosti do tretjih oseb, a da ti predstavljajo minimalni delež med vsemi sklenjenimi zavarovanji. Enako velja, ko gre za prijavo zavarovalnih primerov. Pri Generaliju imajo v svoji ponudbi nezgodno zavarovanje članov športnih organizacij za amaterje in profesionalce, kamor spada tudi jadralno padalstvo.

Jadralni padalec | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Omenjeni športni panogi so več pozornosti posvetili pri Zavarovalnici Triglav, kjer je možno skleniti nezgodno zavarovanje za jadralne padalce v sklopu Nezgodnega zavarovanja letalskega osebja, padalcev in potnikov v letalskem prometu pri upravljanju in vožnji z zrakoplovi.

Pri njih sta možni dve obliki zgoraj omenjenega zavarovanja, in sicer poimensko zavarovanje (zavarovane so samo osebe, ki so v polici poimensko navedene) in zavarovanje po sedežih (velja za sedeže v zrakoplovu, katerega tip, oznaka in registracija je na polici točno navedena). Posamezni jadralni padalci so lahko tudi individualno nezgodno zavarovani. Zavarujejo pa se lahko naslednje nevarnosti oz. rizike: smrt zaradi nezgode, invalidnost, dnevno odškodnino in dnevno nadomestilo za zdravljenje v bolnišnici.

Poudarijo, da pri jadralnih padalcih velja zavarovanje z omejenim jamstvom, torej samo v času upravljanja in vožnje s padalom, vzleta in pristanka. Preostali čas zunaj te dejavnosti jadralni padalec ostaja nezavarovan.

polet z balonom ideja Popotnik Tako se boste poleti na Bledu izognili gneči

Po njihovih izkušnjah gre pri zahtevkih iz naslova tovrstnega zavarovanja največkrat za hude telesne poškodbe, kot so zlomi kosti, hrbtenice in poškodbe glave, občasno pa tudi za nesreče s smrtnim izidom. "Vzroki za poškodbe so različni; od vremena oziroma vremenskih nevšečnosti do bolj subjektivnih, kot so padec med drevesa ali druge nevarne ovire. Na srečo tovrstnih nezgod ni veliko, a se skozi leta opaža trend rahlega povišanja," nam še povedo pri Triglavu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.